Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

Όταν ο ανορθολογισμός της καταρρέουσας δομής του Δυτικού Πολιτισμού μας καταπιέζει, η σκέψη του ανώτερου ανθρώπινου νου, όπως του Bertrand Rusell, μας δίνουν τους κανόνες αντίστασης «Πιστεύω ότι ο κύριος στόχος της Παιδείας πρέπει να είναι να σπρώχνει τους νέους να ερευνούν και να αμφιβάλλουν για όλα όσα θεωρούνται γενικώς αποδεκτά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της σκέψης» ...


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

!!

Καλλιστώ

Καλλιστώ
Καλλιστώ: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Αειφορία: Μία διατροφική τάση που προστατεύει τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος

Τι σημαίνει αειφορία; Η νέα διατροφική τάση ονομάζεται sustainability και είναι παγκόσμια. Βασική της αρχή είναι ο επαναπροσδιορισμός των αξιών και των συνηθειών της καθημερινότητας για ένα πράσινο μέλλον. Αρχικά, η αειφορία είναι ένα σύστημα που σέβεται τη ζωή, την κάθε μορφή ζωής. Ο εμπνευστής της έννοιας είναι ο Σάξονας δασολόγος Κάρλοβιτς, ο οποίος ανέφερε πρώτος τη λέξη «αειφόρος».
Αρχικά, η έννοια χρησιμοποιήθηκε καθαρά ως δασοπονική διαχειριστική αρχή, όμως πλέον έχει ξεφύγει από εκείνον τον αυστηρά επιστημονικό ορισμό. Έτσι, έχει μεταβληθεί σε βασική λέξη – κλειδί για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ σήμερα υπάρχουν αντίστοιχες πρακτικές στην οικονομία, στην κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων, καθώς και στην πολιτική.
Στο επίπεδο της διατροφικής τάσης, η έννοια βασίζεται στο βασικό αποδεδειγμένο γεγονός ότι το απόθεμα τροφών στον πλανήτη μειώνεται δραματικά ανά έτος, και σε συνδυασμό με την αύξηση του παγκόσμιο πληθυσμού, πρόκειται να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Αυτό εντείνεται από το γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, οι πολίτες πετούν καθημερινά άπειρες ποσότητες φαγητού και αχρησιμοποίητων προϊόντων, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν υπανάπτυκτες, ακόμα και αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες κυριαρχεί η πείνα και η εξαθλίωση.
Η τάση της αειφορίας δηλώνει πως η αλλαγή ξεκινά από τη δική μας συμπεριφορά, ατομική και συλλογική. Ο καθένας μόνος του μπορεί με διάφορους τρόπους να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και να βάλει το λιθαράκι του ώστε να αλλάξει η προαναφερθείσα αποθαρρυντική εικόνα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ο καθένας μόνος του;
1. Αρχικό βήμα στην προσπάθειά μας αυτή είναι να μάθουμε να μην πετάμε τροφή. Μαθαίνουμε να επαναχρησιμοποιούμε με ασφάλεια ορισμένα υπολείμματα φαγητού ή να δωρίζουμε εκείνα που δεν θέλουμε. Στην πόλη μας σίγουρα θα υπάρχουν άστεγοι και φτωχές οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια.
2. Σε πολλές χώρες, υπάρχει ήδη σε μεγάλο βαθμό η πρακτική της κομποστοποίησης. Είναι μια διαδεδομένη μέθοδος κατά την οποία πολτοποιώντας τα υπολείμματα τροφής μας μπορούμε στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουμε σαν λίπασμα. Υπάρχουν μάλιστα και ατομικές συσκευές κομποστοποίησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι.
3. Όταν ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ, αποφεύγουμε τις μεγάλες και περίπλοκες πλαστικές συσκευασίες, όπως και τις σακούλες. Προτιμάμε να αγοράζουμε χύμα προϊόντα όπως από το μανάβικο και/ή μπακάλικο της γειτονιάς μας, έχοντας μαζί μας υφασμάτινες μεγάλες τσάντες.
4. Μια άλλη πρακτική είναι να προσανατολιστούμε προς τροφές που είναι περισσότερο υγιεινές και σε προϊόντα, των οποίων οι εταιρίες σέβονται το περιβάλλον και τους εργαζομένους τους (δίκαιο εμπόριο). Ένα παράδειγμα είναι οι επεξεργασμένες τροφές που έχουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Αυτές συνήθως είναι το λεγόμενο junk food. Είναι καλύτερο λοιπόν να προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες και να ετοιμάζουμε εμείς την τροφή μας.
5. Τέλος, μία δημιουργική ιδέα είναι η καλλιέργεια λαχανικών στον δικό μας χώρο. Ακόμα κι αν μένουμε σε πολυκατοικία, υπάρχουν φυτά, όπως ο βασιλικός που καλλιεργούνται εύκολα σε γλάστρα.
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου