Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

Όταν ο ανορθολογισμός της καταρρέουσας δομής του Δυτικού Πολιτισμού μας καταπιέζει, η σκέψη του ανώτερου ανθρώπινου νου, όπως του Bertrand Rusell, μας δίνουν τους κανόνες αντίστασης «Πιστεύω ότι ο κύριος στόχος της Παιδείας πρέπει να είναι να σπρώχνει τους νέους να ερευνούν και να αμφιβάλλουν για όλα όσα θεωρούνται γενικώς αποδεκτά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της σκέψης» ...


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

!!

Καλλιστώ

Καλλιστώ
Καλλιστώ: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η Γαλλία λέει Non, merci! στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

ΠΑΡΙΣΙ: // 01/01/18
Η Γαλλία λέει Non, merci! στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

του Γιώργου Κανέλλη*
Μια γενναία και παγκόσμιας σημασίας απόφαση έλαβε το γαλλικό κοινοβούλιο στις 19 Δεκεμβρίου: καμιά νέα άδεια δεν θα δοθεί, ούτε ανανέωση υπάρχουσας θα γίνει, για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε γαλλικό έδαφος (μητροπολιτικό και μη) και παύση κάθε υπάρχουσας εξόρυξης μέχρι το 2040.
Είναι προφανές ότι η απόφαση, αποτελεί παράδειγμα και για τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και τη δική μας που ονειρεύεται …να φορέσουμε κελεμπίες στη δυτική πλευρά της χώρας) και υπακούει στην τολμηρή πρόταση του διεθνούς οικολογικού κινήματος «αφήστε τα στο έδαφος!»
Η απόφαση, σε μια επιφανειακή ανάγνωση μπορεί  να φαντάζει σε μεγάλο βαθμό συμβολική, μια και η Γαλλία παράγει μόνο το 1% της κατανάλωσής της σε υδρογονάνθρακες, όμως δεν είναι.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του Discovery Magazine η Γαλλία, στη λεκάνη του Παρισιού, διαθέτει πάνω από 222 εκατ. Βαρέλια πετρέλαιο και 2 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικό αέριο συνολικής εκτιμώμενης αξίας γύρω στα 300 δις δολάρια, ποσό όχι και τόσο συμβολικό για οποιονδήποτε. Επιπλέον, για το πετρέλαιο, απαιτείται η μέθοδος της υδραυλικής ρηγμάτωσης (fracking) η οποία συνεπάγεται ρύπανση των υπόγειων νερών. Έτσι, η θέση της γαλλικής κυβέρνησης κινείται σε αντίθετη και βέβαια περιβαλλοντικά ορθή κατεύθυνση από αυτή της βρετανικής που έχει επιτρέψει, παρά τις αντιδράσεις, fracking στο έδαφός της.
Αλλά το κυριότερο είναι ότι η απόφαση υλοποιεί έμπρακτα την πολιτική δέσμευσης των κεφαλαίων που θα διαθέσει η χώρα για τον ενεργειακό τομέα στις Ανανεώσιμες Πηγές και την αποδοτικότητα – εξοικονόμηση. 
Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής ενεργειακής βιωσιμότητας την οποία προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν και η οποία περιλαμβάνει νέους φιλόδοξους στόχους ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές, σχέδια για απαγόρευση των αυτοκινήτων με καύσιμο από υδρογονάνθρακες από το 2040, κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ως το 2022 και μείωση της συμμετοχής των πυρηνικών εργοστασίων σε αυτήν σε επίπεδο κάτω του 50% μέχρι το 2025.
Oui, j’ aime la France!
*περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας
http://www.enallaktikos.gr/ar37281el-i-gallia-leei-non-merci-stis-eksorykseis-ydrogonanthrakwn-toy-giwrgoy-kanelli.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου