Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

Όταν ο ανορθολογισμός της καταρρέουσας δομής του Δυτικού Πολιτισμού μας καταπιέζει, η σκέψη του ανώτερου ανθρώπινου νου, όπως του Bertrand Rusell, μας δίνουν τους κανόνες αντίστασης «Πιστεύω ότι ο κύριος στόχος της Παιδείας πρέπει να είναι να σπρώχνει τους νέους να ερευνούν και να αμφιβάλλουν για όλα όσα θεωρούνται γενικώς αποδεκτά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της σκέψης» ...


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

!!

Καλλιστώ

Καλλιστώ
Καλλιστώ: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ως το Λαγονήσι η πετρελαιοκηλίδα

Επεκτείνεται έως το Λαγονήσι η πετρελαιοκηλίδα όπου οι παραλίες έχουν αποκτήσει σκούρο χρώμα, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων απορρύπανσης. Το απόγευμα της Κυριακής είχαν αντληθεί πάνω από 774 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» όπως και 350 κυβικά μέτρα προσμίξεων πετρελαιοειδών από την εταιρεία που έχει αναλάβει την επιχείρηση για την απορρύπανση του Σαρωνικού.


Σύμφωνα με την ενημέρωση για την πορεία εργασιών απορρύπανσης προκύπτει ότι προβλήματα εντοπίζονται σε όλες τις ακτές της Αττικής μέχρι και το Λαγονήσι και σε ορισμένες περιοχές της Σαλαμίνας.
Σε όλες τις περιοχές γίνονται εργασίες απορρύπανσης, ενώ κρίσιμη παραμένει ακόμη η κατάσταση στην παραλία «Φλώρας Σεληνίων», στην παραλία «Αστέρας Γλυφάδας» και στην πλαζ του «Ελληνικού». Βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου, ενώ στην περιοχή του Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία «Mediterraneo», η οποία αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών. Παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού.
Στις παραλίες «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του Δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης.
Όλη η ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού επιτηρείται διαρκώς με συνεχείς περιπολίες από πλωτά και χερσαία μέσα.
Θα αποδοθούν ευθύνες
Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν ότι «πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σπεύδοντας παράλληλα να υπογραμμίσει ότι «η κινητοποίηση, παρά τα όσα ακούστηκαν, νομίζω ότι ήταν άμεση».
Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αναφέροντας πως όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια απορρύπανσης των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος θα γίνει αποτίμηση και απόδοση των ευθυνών.
Ευθύνες στην πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική
Από την πλευρά του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, που έχει τεθεί επικεφαλής, ανέφερε ότι σε παράκτιες περιοχές της Αττικής όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση επιχειρούν από χθες 6 απορρυπαντικά σκάφη του λιμενικού και 6 ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA, με περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.
Επέρριψε ευθύνες στην πλοιοκτήτρια και την ασφαλιστική που την καλύπτει και κάλεσε όσους έχουν απαιτήσεις να στραφούν προς αυτές, αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, τυχόν αποζημιώσεις από διαρροή πετρελαίου του «ΑΓ. ΖΩΝΗ» μπορούν να αντληθούν και από το IOPC Fund (Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου), υπό τον όρο όμως ότι ο αιτών θα αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ταμείο.
Το Λιμενικό
Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με ανακοίνωσή του απάντησε στις επιθέσεις που δέχθηκε για έλλειψη σχεδίου δράσης, τονίζοντας ότι όλες οι ενέργειες που έγιναν προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 11/2002 με τίτλο: «Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από πετρέλαιο και άλλες επιβλαβείς ουσίες». Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος επισημαίνει ακόμη ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ. 55/98, ΦΕΚ 58 Α’), οι υπαίτιοι πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης υποχρεούνται να λαμβάνουν άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή, περιορισμό και αντιμετώπιση της ρύπανσης. Σε περίπτωση που αυτοί αδυνατούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, υποχρεούνται να αναθέτουν αμέσως τις εργασίες αυτές σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις αντιμετώπισης ρύπανσης, πράγμα το οποίο και έγινε.
Η πλοιοκτήτρια
Σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία του βυθισμένου πλοίου υποστηρίζει ότι η ρύπανση δεν οφείλεται αποκλειστικά στο δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», αλλά ευθύνεται γι’ αυτή και «άλλο πλοίο, άλλης εταιρείας» το οποίο «λίγες ημέρες πριν από τη βύθιση του “Αγία Ζώνη ΙΙ” είχε ναυτικό ατύχημα στο Αιγαίο από το οποίο προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση».

___________________
http://ecozen.gr/index.php/periballon/katastrofes/14477-os-to-lagonisi-i-petrelaiokilida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου