Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

Όταν ο ανορθολογισμός της καταρρέουσας δομής του Δυτικού Πολιτισμού μας καταπιέζει, η σκέψη του ανώτερου ανθρώπινου νου, όπως του Bertrand Rusell, μας δίνουν τους κανόνες αντίστασης «Πιστεύω ότι ο κύριος στόχος της Παιδείας πρέπει να είναι να σπρώχνει τους νέους να ερευνούν και να αμφιβάλλουν για όλα όσα θεωρούνται γενικώς αποδεκτά. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της σκέψης» ...


Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

!!

Καλλιστώ

Καλλιστώ
Καλλιστώ: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΑΣ

   ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΩΣ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΑΣ    

Κλαίω για τα δάση, για την άγρια πανίδα και χλωρίδα που καταστρέφεται, για την αποδιοργάνωση του φυσικού περιβάλλοντος και για τις συνέπειές της. 
Κλαίω όμως και για τις θεωρίες που διακινούν επίσημα χείλη σχετικά με «σχέδια εμπρησμών» σε όλη την Ελλάδα.
Η κατασκευή θεωριών συνωμοσίας για τα αίτια των πυρκαγιών αποτελεί παλιά παθογένεια. Πολύ βολική, άλλωστε, γιατί απαλλάσσει τόσο το δημόσιο όσο και τους ιδιώτες από τις ευθύνες τους. Τόσο για την πολιορκία και άλωση των δασών από επισφαλείς ανθρώπινες δραστηριότητες, όσο και για την οδυνηρή υστέρηση σε μέτρα πρόληψης.
Ωστόσο, δεν είμαι δογματικός. Θα μπορούσα να δεχτώ μια θεωρία περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών (προφανώς έχουν υπάρξει και τέτοια), εάν υπήρχαν ατράνταχτα λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα που να την τεκμηριώνουν.
Το επιχείρημα ότι «οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4)». Δηλαδή, θα ήταν πιθανότερο να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε περιοχές με χαμηλό δείκτη πρόληψης κινδύνου; Και τι θα ‘πρεπε άραγε να γίνει, να μην ανακοινώνονται οι περιοχές υψηλού κινδύνου για να μη δίνουμε στους υποτιθέμενους εμπρηστές κρίσιμες πληροφορίες;
Ούτε είναι βάσιμο το άλλο επιχείρημα, ότι οι φωτιές εκδηλώνονται ταυτοχρόνως σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Ας σοβαρευτούμε. Είναι Αύγουστος, η θερμοκρασία είναι στο ζενίθ, οι εξοχές είναι γεμάτες παραθεριστές που ασκούν διάφορες επισφαλείς για το δάσος δραστηριότητες όπως το κάπνισμα, το κάψιμο ή η συσσώρευση ξερών χόρτων, το μαγείρεμα κ.λ.π. Επιπλέον, παρατηρούνται ισχυροί άνεμοι. Δεν είναι καθόλου παράξενο που υπάρχουν πολλές διαφορετικές εστίες πυρκαγιών, ούτε που αυτές διαδίδονται εύκολα ή αναζωπυρώνονται. 
Γενικότερα: Εάν υπάρχουν «βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες», καλό θα ήταν να δοθούν τα ανάλογα ντοκουμέντα και αποδείξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου